7 tips om milieuvriendelijker te wonen

Afgelopen 22 april hebben we met z’n allen earth day gevierd. Op deze dag vinden veel activiteiten plaats om aandacht te genereren voor de aarde en de bescherming van het milieu. Wij geven deze dag nogmaals extra aandacht omdat voor ons het elke dag Earth day is!

Duurzaamheid is behalve noodzakelijk bovendien inspirerend en voor bedrijven een belangrijke winstdrijver. Aan die inspiratie draagt Van De Sant graag een steentje bij.

Daarom zijn wij begonnen met een blog! In dit blog geven wij jullie alle tips om duurzamer en milieuvriendelijker te kunnen wonen. Naast onze artikelen zijn er nog ontzettend veel andere mogelijkheden om de milieubelasting te verminderen. Op deze manier kunnen wij met z’n alle samenwerken aan een duurzamere omgeving. Al bekend met de 7 beste tips om milieuvriendelijker te wonen? Niet? Lees dan snel verder!

Van de Sant: 7 tips om milieuvriendelijker te wonen

1. Waterverbruik verminderen

Een ‘normaal’ huishouden verbruikt gemiddeld zo’n 182 m3 water per jaar. Bijna 20 procent van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. Door minder warm water te gebruiken en warm water efficiënter op te warmen help je om de milieubelasting te verminderen. Denk hierbij aan korter douchen, of water eerst voorkoken in een waterkoker. Wil je nog meer weten over hoe jij thuis je water gebruik kan verminderen? Er komen zeker nog een paar handige tips in dit blog voor, lees snel verder! Wellicht zit er iets bruikbaars voor jou tussen.

Door minder warm water te gebruiken en warm water efficiënter op te warmen help je om de milieubelasting te verminderen.

Door minder warm water te gebruiken en warm water efficiënter op te warmen help je om de milieubelasting te verminderen.

2. Minder voedsel weggooien

Je let even niet op of je hebt de boodschappen een keer niet goed gepland en hop, in de afvalbak met de bedorven spullen. Niet leuk voor je portemonnee én niet leuk voor de wereld. En nu de feiten op tafel gooien: Van al het voedsel in de EU wordt maar 65% opgegeten! De overige 35% wordt verspild waarbij het meeste thuis weggegooid wordt (maar liefst 15%!). Als je dit vergelijkt met winkels wordt daar maar slechts 2% verspild. Vanuit je eigen huis kan je zeker de wereld verbeteren!

Een belangrijke tip om verspilling tegen te gaan is door goed op te letten. Check bijvoorbeeld de data voordat je beslist wat je gaat eten en maak op wat als eerste op moet. Werk bijvoorbeeld met een FIFO-systeem in je koelkast! Zo is er altijd een overzicht, simpel en ook erg doeltreffend! Daarnaast: als een product over de ’tenminste houdbaar tot’-datum is kun je het veelal nog eten, in tegenstelling tot ’tenminste goed tot’.

3. Zonne-energie

Met de laatste tijd enorm stijgende energieprijzen kun je overwegen om over te stappen op zonne-energie. Een leuk feitje: Om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien hoeft de zon maar één uur te schijnen. Uit studies blijkt dat kolen tot wel 25x meer uitstoot leidt dan zonne-energie, volgens National Renewable Energy Laboratory.

Vroeger en soms nog steeds was de drempel om over te stappen op zonne-energie vrij hoog, maar dit is de afgelopen jaren steeds makkelijker geworden. Zo kun je nu gebruik maken van zonne-energie zonder dat je zelf panelen hoeft te plaatsen. Dit kan je doen door een paneel op je naam te zetten. Dit paneel staat dan in een zonnepark en het rendement krijg je zelf. Ideaal lijkt dit toch?

Maak gebruik van zonne-energie zonder dat je zelf panelen hoeft te plaatsen.

4. Verminder afval

We produceren bijna als individueel persoon zo’n 500 kilo afval per jaar. Ook hier geldt: hoe minder, hoe beter. Niet alleen voor het milieu: ook voor jezelf is het prettiger. De meest eenvoudige tips om afval te verminderen is om altijd een extra tas bij je te hebben. Zo hoef je nooit een tasje te accepteren bij winkels. Andere makkelijke tips zin om goed op te letten in de supermarkt: hoe minder verpakkingsmateriaal, hoe beter. Als laatste: zorg dat afval goed klein maak, een minieme winst maar elk stapje helpt en telt!

Hoe minder verpakkingsmateriaal, hoe beter.

5. Verwarming graadje lager

Het opwarmen van je huis is enorme kostenpost. Een veel gebruikte tip is om een uur voordat je gaat slapen de verwarming lager te zetten. Als je dit bijvoorbeeld dit op 15 graden kan dit naast het voordeel voor het milieu, wel tot €95 per jaar besparen. Ook financieel heb je hier mee voordeel van! Daarnaast kan je de verwarming standaard op 19 graden zetten i.p.v. 20. Als je lekker bezig bent merk je die graad verschil bijna niet. Als laatste een praktische kleine tip: doe de gordijnen dicht. Er ontsnapt dan minder warmte: een gemakkelijke manier dus om milieuvriendelijker te zijn.

6. Kouder wassen met je wasmachine

Veruit de meeste energie die een wasmachine gebruikt, zit in het opwarmen van het water. Je verspild namelijk veel energie bij het was op hoge tempraturen. Zo scheelt op 30 graden wassen (i.p.v. op 40 graden) zo’n 30% aan energieverbruik. Daarnaast is het wel makkelijker om hier een goede wasmachine voor te hebben voor te hebben het liefst met een eco-programma.

Op 30 graden wassen (i.p.v. op 40 graden) scheelt zo’n 30% aan energieverbruik.

7. De kringloop winkel

Meer hergebruik en minder weggooien zijn simpele tips om duurzamer te leven. Wij van Van de Sant zijn hier in een vergelijkbare vorm enorm mee bezig. Door te hergebruiken zorg je voor veel minder afval. Dit kom je in bijna alle vormen tegen. Denk hierbij aan fotolijstjes, kleding en onze specialiteit meubels! Zo stap eens een keer de kringloopwinkel binnen! Benieuwd hoe onze meubels zorgen voor minder afval? Kijk dan even op onze website! Met deze tips kom je al een heel eind op weg om de aarde weer een stukje beter te maken!

Behoefte aan meer tips om duurzaam te wonen? Of heb je wellicht vragen ons impact om het milieu te verbeteren? Houd onze blogpagina goed in de gaten voor meer tips om duurzamer te leven! Of mail ons met je vraag of verzoek naar sales@vandesant.com

Rody BrandComment